Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning

 

dinsdag t/m donderdag van 9.00 - 14.00 uur telefonisch bereikbaar

op 071-4033323

of mail naar info@mantelzorgsteunpunt.nl

 

Sociaal werker mantelzorgondersteuning

Annabel Gerritsen

Email: annabelgerritsen@welzijnskwartier.nl

 

Sociaal werker mantelzorgondersteuning

Asli Filiz

Email: Aslifiliz@welzijnskwartier.nl

 

Sociaal werker mantelzorgondersteuning

Rowenda Jooren

Email: Rowendajooren@welzijnskwartier.nl

 

 

 

Inloopspreekuur zonder afspraak

Elke dinsdag 10.00 -11.30 uur

 

Bezoekadres:

Callaoweg 1

2223 AS  Katwijk

tel.: 071-4033323

 

 

 

 

 

 

 
 


Nieuws

Het Welzijnskwartier kijkt terug op een geslaagde eerste zorgmarkt.

 

 

Afgelopen dinsdagmiddag organiseerde team Mantelzorgondersteuning een informatieve zorgmarkt voor mantelzorgers en zorgvragers in het DVS muziek gebouw. Op de markt waren diverse zorgaanbieders vertegenwoordigt die de specialisatie hulp die zij aanbieden etaleerden. Er werd ook een verwenmomentje aangeboden. Kleding kleur advies door Sandra Bolten van Colour me Beautiful, make up advies door Shahla Meghdadi en voetmassage door Andrea Spanjer. Ook waren er leerlingen van het Rijnmond vakcollege die handen masseerde en hielpen met koffie schenken.

 

Marktdeelnemers, bezoekers en organisatie zijn enthousiast en kijken uit naar een tweede editie medio voorjaar 2018

 

 

 

 

 

 

Mantelzorgers in de watten gelegd door Katwijks Museum.

Donderdag 20 april was team mantelzorgondersteuning van het Welzijnskwartier te gast in het Katwijks Museum. Zij ontvingen daar de hele dag door lokale mantelzorgers die deze dag gratis toegang kregen tot het museum aan de Voorstraat.
Mantelzorgers genoten zichtbaar en waardeerde het warme gebaar van het museum zeer. Ook het contact met andere mantelzorgers, vragen aan sociaal werkers en het koffie moment met lekkers van Bakker van Maanen werden op prijs gesteld.

Eerst volgende activiteit voor mantelzorgers is een Zorgmarkt op 23 mei a.s.. Daar zijn ook de personen waar zij zorg aan verlenen welkom. Mantelzorgers en zorgvragers kunnen hier kennis maken met producten en diensten van zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties en fabrikanten. Producten en diensten die de zorgtaken van mantelzorgers of moeilijkheden in het dagelijks leven van zorgvragers wat kunnen verlichten.
De markt is op een dinsdagmiddag van half twee tot half 5 in het DVS gebouw aan de Nieuwe duinweg in Katwijk.

Bent u nog niet ingeschreven als mantelzorger? Zorgt u veel voor een chronisch ziek, gehandicapte of hulpbehoevend familielid, vriend, kennis of buur in de regio Katwijk? Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning kan u helpen om de zorg vol te kunnen blijven houden. Schrijf u in via het digitale inschrijfformulier op de website Mantelzorgsteunpunt.nl of via de frontoffice van het Welzijnskwartier 071-4033323.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

17 november 2016

 

 

 

 

Mantelzorgers in het zonnetje 

 

Buiten was het guur en koud maar in TriPodia scheen zaterdagmiddag 12 november de zon. Met een optreden van Shantykoor Skuytevaert, operettegezelschap La Musiquette én een bingo in tropische sferen werden de Katwijkse mantelzorgers tijdens de Dag van de Mantelzorg in het zonnetje gezet.

Het thema van de Dag van de Mantelzorg was dit jaar Mantelzorg doe je samen. Het thema staat voor het delen van de vaak zware taak van de mantelzorger en om dit samen te kunnen doen. Samen, met familie en anderen, waarbij de mantelzorger niet uit het oog wordt verloren. Wethouder Gerard Mostert wees hier tevens op in zijn welkomstwoord, tussen de zeemansliederen van Shantykoor Skuytevaert door. Tot tevredenheid van de wethouder stijgt het aantal mantelzorgers in onze gemeente. Hij sprak de hoop uit dat alle mantelzorgers, al dan niet aanwezig tijdens de middag, gebruikmaken van de Blijk van Waardering.

Onder het genot van een visbuffet van Dirks Vishandel zorgde Shantykoor Skuytevaert voor een maritieme sfeer met zijn zeemansliederen. De aanwezigen werden getrakteerd op vele meezingers, waaronder Het Kleine Café Aan De Haven. Operettegezelschap La Musiquette bracht vervolgens de mantelzorgers in Weense en Berlijnse sferen. Met steeds wisselende kleding werd het publiek vermaakt met bekende en vrolijke nummers uit diverse operettes, opera’s en musicals.

De afsluitende bingo werd gedraaid in een tropische sfeer met dito prijzen. Na een middag vol verwennerij, muziek en ontspanning konden de mantelzorgers, gewapend met goodiebag van Marente, voldaan naar huis terugkeren.

Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning bedankt tot slot de Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg en de Rabobank Leiden Katwijk voor hun sponsoring.

Wilt u zich ook inschrijving als mantelzorger bij Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning? Dat kan via onze website www.mantelzorgsteunpunt.nl of bel naar de frontoffice: 071-4033323.

 

(met dank aan Edwin de Mol Witte Weekblad)

 

 

 

Is er bij jou thuis iemand langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? 
Maak jij je daarover zorgen?
Help je thuis vaak mee? 
Zorg je best wel veel voor je familielid? 
Heb je wel eens het gevoel dat er door de situatie minder tijd of aandacht is voor jou?

Kan je 3 of meer vragen met ja beantwoorden? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Je bent niet de enige.
Ongeveer 1 op de 4 jongeren groeit op met de zorg  voor iemand anders in zijn of haar omgeving.

 

Help je mee?

Wij willen jou als jonge mantelzorger goed ondersteunen. Daarom vragen we je of je mee wilt denken over welke  ondersteuning jij nodig hebt.

 

Wil je bijvoorbeeld af en toe jonge mantelzorgers ontmoeten en samen iets leuks ondernemen? Ben je tussen 12 en 18 jaar, dan horen we graag jouw  tips en ideeën!

 

Jonge mantelzorgers die mee willen denken, kunnen zich aanmelden bij Nadine de Koning, jongerenwerker Welzijnskwartier. Zij is bereikbaar op 06 13 42 42 07 of per e-mail NadinedeKoning@welzijnskwartier.nl

 

Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning ontvangt cheque voor dag van de mantelzorg 2016

 

 

 

Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning mocht dinsdagavond 11 oktober  uit handen van de Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg een cheque ontvangen van 1000 euro . Dit bedrag wordt gebruikt voor het entertainment voor de dag van de mantelzorg op zaterdag 12 november a.s. in Tripodia te Katwijk.  Inloop vanaf 12.00 uur. De bijeenkomst eindigt rond 16.15 uur. Aanmelden is verplicht en de toegang is gratis.

Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning  is verheugd om ook dit jaar weer de dag van de mantelzorg  te mogen organiseren in opdracht van de gemeente Katwijk. Het beloofd wederom een gezellige middag te worden waar mantelzorgers even los kunnen zijn van de zorg en andere mantelzorgers kunnen ontmoeten onder het genot van een lunch en divers entertainment. Ook zal dit bingo dit jaar niet ontbreken.

Aanmelden voor deze middag is verplicht. Dit jaar sturen wij geen persoonlijke uitnodigingen.

Inschrijven kan vanaf 3 oktober tot 8 november via de frontoffice van het Welzijnskwartier  

tijdens kantooruren op 071-4033323 of via de website www.welzijnskwartier.nl/activiteiten. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus vol=vol.

 

 

Annabel Gerritsen, Sietze Dijkstra en Asli Filiz

Warme Mantel XL voor herhaling vatbaar!

 

 

 

 

Datum: 22 september 2016

 

 

Op woensdag 21 september jl. organiseerde het Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning in nauwe samenwerking met Woonzorgcentrum De Wilbert, de warme mantel XL voor mantelzorgers in de gemeente Katwijk.  In de Serre werden de mantelzorgers  welkom geheten door Ingrid Parker,  manager Zorg De Wilbert , waarna gastspreker Elly Hasselman, casemanager dementie Curadomi Thuiszorg vertelde welke ondersteuning er mogelijk is waardoor mantelzorgers  de zorg langer vol kunnen houden.

 

Hierna konden de mantelzorgers twee workshops naar keuze kiezen:  Mindfulness, omgaan met de iPad, handmassage en ‘Heb je even?’.

Onder het genot van een hapje en een drankje konden de mantelzorgers de middag nog met elkaar afsluiten. ‘Heerlijk om even los te zijn van de zorg’ was de reactie van een van de aanwezige mantelzorgers.

 

Mantelzorgers zorgen voor een naaste, meer dan 8 uur per week en langer dan drie maanden. Bijvoorbeeld voor een zieke partner, een kind met een beperking, een broer met een psychische aandoening, een buurvrouw die aan dementie lijdt. Het Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning wil voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken en helpen hen een handje op weg om de zorg vol te kunnen blijven houden.

 

Wilt u ook deelnemen aan bijeenkomsten die het Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning organiseert? Schrijft u zich dan bij ons in als mantelzorger. Inschrijven kan digitaal via de website www.mantelzorgsteunpunt.nl of via de frontoffice van het Welzijnskwartier  telefoonnummer 071-4033323

 

Jaarverslag Welzijnskwartier 2015

 

 

Het jaar 2015 ligt al inmiddels al weer een tijdje achter ons, maar toch vinden we het prettig om daar nog even op terug te blikken.

Door op onderstaande link te klikken treft u ons jaarverslag aan waarin we u in vogelvlucht meenemen in hetgeen 2015 voor ons werk en onze organisatie betekend heeft.

 

 

In het kader van duurzaamheid en efficiency past het om u dit jaarverslag op deze wijze aan te bieden.

Wilt u alsnog een papieren versie ontvangen, dan is dat geen probleem.

Stuur even een mailtje naar info@welzijnskwartier.nl met uw naam- en adres gegevens, dan ontvangt u zo snel mogelijk via de post een exemplaar.

 

ga hier naar de digitale versie

Hulp bij het huishouden voor overbelaste mantelzorgers

 

 

 

update 14 juli 2016

De deadline voor de aanvraagprocedure gratis huishoudelijke hulp voor mantelzorgers is verschoven tot 1 oktober 2016. Om deze reden kent de gemeente Katwijk niet meer toe voor een half jaar maar tot 31 december 2016.
 

15 december 2015

 

Hulp bij het huishouden voor overbelaste mantelzorgers

Zorgt u langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving? Bijvoorbeeld een partner, ouder of kind of ander familielid, vriend of kennis? Dan bent u een mantelzorger. Voelt u zich als mantelzorger overbelast of dreigt dat zo te gaan worden? Mogelijk biedt de tijdelijke tegemoetkoming in de hulp bij het huishouden uitkomst in uw situatie.

 

Eén zorg minder

De gemeente ondersteunt (dreigend) overbelaste mantelzorgers vanaf 1 januari 2016 met 2 uur per week huishoudelijke hulp. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Met deze tegemoetkoming wil de gemeente bereiken dat u zich als mantelzorger kunt richten op de zorg voor uw naaste, terwijl het bij u thuis ‘schoon en leefbaar’ blijft. Dat is in ieder geval één zorg minder. 

Voor wie?

·         U verleent minimaal 8 uur per week onbetaald zorg aan iemand die is ingeschreven in de gemeente Katwijk

·         U woont in de gemeente Katwijk

·         Er moet sprake zijn van (dreigende) overbelasting. Dit wordt in overleg met team Zorg van de gemeente vastgesteld.

Aanvragen

De tijdelijke tegemoetkoming gaat vanaf 1 januari 2016 in en eindigt op 31 december 2016. Na goedkeuring van uw aanvraag door team Zorg van de gemeente komt u in aanmerking voor 2 uur per week hulp in de huishouding gedurende een half jaar. Als het nodig is, wordt de ondersteuning éénmalig met maximaal een half jaar verlengd.

U kunt de tijdelijke regeling uiterlijk tot 1 oktober 2016 aanvragen:

Indien u aanvraagt vanaf 1 oktober is dit vanaf nu niet voor 6 maanden maar tot en met 31 december 2016.

 

U kunt het aanvraagformulier ook downloaden:

 

formulier aanvragen via de Gemeente Katwijk

 

Dit formulier kunt u opsturen aan:

Gemeente Katwijk
T.a.v. Team Zorg
Koningin Julianalaan 3
2224 EW Katwijk ZH

Vragen

Voor vragen kunt u bellen met het speciale ‘Samen voor Elkaar’ informatienummer van de gemeente: 071-4065020

Overbelaste mantelzorgers, vraag tijdig hulp!

 

 

Eén van de uitgangspunten van de nieuwe Wmo is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Zorgvragers willen vaak ook niets liever. Hierdoor zal er echter een groter beroep gedaan moeten worden op het sociale netwerk en op de mantelzorger. Het vraagt veel van mensen om dag in dag uit voor een chronisch of langdurig zieke te zorgen. Je bent niet meer alleen partner, kind, broer/zus of vriend, maar voortaan ook de verzorgende waarvan iemand afhankelijk is. Niemand heeft er iets aan als de mantelzorger overbelast raakt. 

Overbelasting is afhankelijk van vele factoren.

Mantelzorgers lopen bijvoorbeeld extra risico als dat er tegelijkertijd ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden, zoals problemen op het werk, een scheiding, verhuizing of de dood van een dierbare. Maar ook kun je problemen ervaren doordat je in de bijstand zit en nauwelijks kunt rondkomen. En wat als je zelf gezondheidsproblemen krijgt? Het is daarom belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen en tijdig hulp vraagt wanneer dit nodig is.
Sociaalwerkers Annabel Gerritsen en Asli Filiz zijn werkzaam bij Welzijnskwartier Mantelzorgondersteuning "Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden als u ondersteuning nodig heeft voor uzelf en/of voor degene die u verzorgt, zodat u wat meer tijd voor u zelf krijgt. Daarnaast verzorgt mantelzorgondersteuning naar behoefte themabijeenkomsten, ontspanningsactiviteiten en lotgenotencontact. Maak uw wensen en behoeftes daarom kenbaar!"
Voorkom overbelasting! Neem contact op met Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning en laat u registreren, zodat u gebruik kunt maken van de ondersteunings- en waarderingsmogelijkheden en op maat de ondersteuning krijgt die u nodig hebt. Dit kan digitaal via de website www.mantelzorgsteunpunt.nl of via de frontoffice van het Welzijnskwartier 071-4033323.

 

Inloopspreekuur voor nieuwe mantelzorgers op 25 en 26 mei 2016

Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning heeft op woensdag 25 mei en donderdag 26 mei twee inloopspreekurengehouden voor mensen die zich pas sinds kort bezighouden met mantelzorg in de gemeente Katwijkl. Het spreekuur op woensdag 25 mei is van 14.00-16.00 in de Bibliotheek Hoorneslaan 297 in Katwijk en op donderdag 26 mei van 10.00-12.00 uur in de hal van het Gemeentehuis zijn goed bezocht. In de tweede helft van 2016 gaan we dit nogmaal herhalen.We houden hier u hiervan op de hoogte.

 

Geslaagde warme mantel voor mantelzorgers in de gemeente Katwijk

 

Woensdag 23  maart 2016 organiseerde Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning de warme mantel voor mantelzorgers in de Gemeente Katwijk in de gezellige buurtkamer van de Wilbert.. Tijdens deze contactmiddag gingen 35 mantelzorgers aan de slag met het maken van een paasstukje onder leiding van Marleen van Duijn. Asli Filiz, sociaal werker mantelzorgondersteuning, kwam  vertellen over de burenhulpbank wehelpen.nl/gemeentekatwijk  en gaf informatie over welke vrijwilligersorganisaties u als mantelzorger kunnen ondersteunen.  

Het was een ontspannende activiteit om even los te komen van de dagelijkse zorg in de (thuis) situatie en een mooi moment om in contact te komen met andere mantelzorgers. Iedereen ging aan het eind van de middag naar huis met een leuk paasstukje.

 

Zorgt u meer dan 8 uur per week langer dan drie maanden voor iemand met een beperking of chronische ziekte? Dan bent u mantelzorger. Wilt u in de toekomst soortgelijke bijeenkomsten bijwonen, registreert u zich dan bij Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning. .Dit kan telefonisch op 071-4033323 of digitaal via de website  www.mantelzorgsteunpunt.nl

Enquete "Blijk van waardering" Mantelzorg

15 mrt 2016

Bent u mantelzorger en heeft u vorig jaar de 'Blijk van Waardering' aangevraagd samen met degene voor wie u zorgt of overweegt u om dit jaar de waardering voor het eerst aan te vragen? Dan hoort de gemeente graag uw ideeën en tips. Hoe wilt u als mantelzorger ondersteund of gewaardeerd worden? Hoe zien de waardering en ondersteuning er in praktische vorm voor u uit? We willen u vragen om voor 4 april 2016 een korte enquête in te vullen over de ‘Blijk van Waardering’.

Het invullen van de enquête duurt ongeveer 5 minuten en is volledig anoniem. De resultaten van de enquête worden gebruikt om de ‘Blijk van Waardering’ meer op uw wensen af te stemmen

Ga hier naar de enquete

Resultaten

De resultaten van de enquête worden gepubliceerd op deze website (onder nieuws) en op de website van het Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning. (begin juni 2016!)

Wat is de 'Blijk van Waardering'?

Zorgvragers die in de gemeente wonen kunnen een 'Blijk van Waardering' (voorheen Mantelzorgcompliment) aanvragen voor hun mantelzorger. Mantelzorgers komen in aanmerking voor de ‘Blijk van Waardering’ als ze minimaal 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een familielid, buurvrouw, vriend of iemand anders in de directe omgeving zorgen. De ‘Blijk van Waardering’ is een bedrag van € 100. Daarmee willen we mantelzorgers graag bedanken omdat ze onmisbaar zijn voor de samenleving.

Informatie over de ‘Blijk van Waardering 2016’ en hoe u deze kunt aanvragen vindt u op:

Vragen?

Heeft u een vraag over de 'Blijk van Waardering' of over de enquête? Dan kunt u bellen met het speciale ‘Samen voor Elkaar’ informatienummer van de gemeente:

  • telefoon: (071) 406 50 20.

 

Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning 8 februari 2016 bij RTV Katwijk magazine

 

 

 

In de week van 8 t/m 11 februari 2016 was Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning iedere werkdag te zien om 20.30.

 

Druk op deze link en bekijk het interview vanaf 12.25 min

Dag van de mantelzorg 2015

 

 

 

 

Zaterdag 7 november j.l.organiseerde Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning  de dag van de mantelzorg in Tripodia in Katwijk. Het thema dit jaar was "laat je zien"!

 

Ongeveer 130 mantelzorgers werden welkom geheten in de foyer waar ze met een drankje en een hapje geserveerd door de dames van Medeanders rond konden lopen op de markt met diverse organisaties die mantelzorgers kunnen ondersteunen in hun zorgtaken. Wethouder Mostert was aanwezig om alle mantelzorgers te attenderen op de blijk van waardering. Hierna ging iedereen de grote zaal in en was er een welkomstwoord van Annabel Gerriten en Asli Filiz die ook het nieuwe logo onthulden van Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning.Lions clug Valkenburg/rijnsburg en Rabobank Leiden Katwijk waren de sponsors van het entertainment van deze middag door Verrassend Jo.

Hierna werd er een high tea geserveerd met tussen de tafels door optredens. Aan het eind van de middag ging iedereen naar huis met een mooi boeket van Heemskerk Flowers te Rijnsburg.

 

 

 

Bekijk hier de foto's

Steunpunt Mantelzorg KRV ontvangt cheque Lions club Valkenburg Rijnsburg

 

Dinsdagavond 13 oktober een mooie cheque ontvangen van de Lions club Valkenburg Rijnsburg voor het entertainment voor de dag van mantelzorg op 7 november a.s. 

Blij mee!!

 

Steunpunt Mantelzorg KRV verrast 100 ste mantelzorger!

-persbericht donderdag 8 oktober 2015-

Steunpunt Mantelzorg KRV verrast  100 ste mantelzorger!

 

Deze week mocht het Steunpunt Mantelzorg KRV, onderdeel van Welzijnskwartier, de heer en mevrouw  Schaap uit Katwijk inschrijven als 100 ste mantelzorger van dit jaar. Samen zorgen zij voor een familielid die door een CVA de nodige mantelzorg nodig heeft. Sociaal werkers Annabel Gerritsen en Asli Filiz hebben de familie thuis verrast met een heerlijke taart.

Mantelzorger worden is niet iets waar men voor kiest. Er ontstaat een zorgsituatie in het gezin of in de familiekring en als vanzelfsprekend neemt de omgeving de zorg op zich. Alhoewel mantelzorg vaak met toewijding en liefde wordt gegeven, is het prettig om een partner in de zorg te hebben. Iemand die met je meedenkt en helpt oplossingen te zoeken voor de lastige situaties waarin je als mantelzorger terecht kunt komen.

Steunpunt Mantelzorg  biedt haar diensten aan mantelzorgers binnen de gemeente Katwijk. Zij bieden onder andere informatie, advies en  kunnen doorverwijzen naar organisaties waar mantelzorgers  praktische ondersteuning kunnen krijgen. Tevens onderhouden wij goede contacten met vrijwilligersorganisaties die u als mantelzorger respijtzorg kunnen bieden en zijn wij nauw betrokken bij www.wehelpen.nl/gemeente katwijk. Een digitaal platform waar mantelzorgers een hulpvraag kunnen plaatsen. Regelmatig organiseren wij themabijeenkomsten waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten en kennis kunnen opdoen.

Mogen wij uw partner in uw zorg zijn om uw naaste? Schrijft u zich dan nu in bij het Steunpunt Mantelzorg KRV. Dit kan digitaal via de website www.mantelzorgsteunpunt.nl of telefonisch van dinsdag tot en met donderdag van 9.00-14.00 uur op 071-7600311. 

 

 

Uitbreiding formatie steunpunt mantelzorg

Vanaf 1januari 2015 is het steunpunt Mantelzorg uitgebreid met een nieuwe medewerker voor 24 uur in de persoon van Asli Filiz. Asli houdt zich bezig met het Project Vrijwilligers in Zorg &Ondersteuning. Dit project is opgezet om de vrijwilligersorganisaties die zich binnen de gemeente Katwijk bezig houden met zorg en ondersteuning aan mensen die dat nodig hebben, te versterken en te vergroten. De volgende zaken moet gerealiseerd worden in 2015;

 

Het opzetten van een coördinatiepunt voor organisaties die vrijwillige hulp bieden aan mensen met problematische thuissituaties. Er zijn verschillende vrijwilligersorganisaties actief in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Graag willen we met al deze organisaties een goed contact opbouwen zodat we ook hulpvragen van mantelzorgers daar neer kunnen leggen. Daarnaast willen we deze organisaties graag onderling met elkaar in contact brengen in een netwerk zodat zij ook van elkaar op de hoogte te zijn en van elkaar kunnen leren.

 

Daarnaast is het de bedoeling om voor deze organisaties vrijwilligers te werven en te trainen die mantelzorgers kunnen bijstaan in de zorg. In samenwerking met de gemeente zijn we ook begonnen om bijstandsgerechtigden die vanaf 2015 een tegenprestatie moeten leveren, te trainen en te begeleiden als zorgvrijwilliger. Inmiddels zijn er 9 enthousiaste deelnemers in training die als vrijwilliger  aan de slag zijn gegaan bij een zorgorganisatie.

 

Asli Filiz werkt van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 15.00 uur. En is bereikbaar op het reguliere nummer van Steunpunt Mantelzorg, 071-7600311 of mail: Aslifiliz@welzijnskwartier.nl

 

We helpen, digitaal platform voor vraag en aanbod voor hulp

Op 19 juni 20-15gaat er voor de inwoners van de gemeente Katwijk een prachtig initiatief van start. Namelijk; We Helpen. We Helpen is een landelijk digitaal platform voor vraag en aanbod voor hulp. Met wehelpen.nl kunt u hulp vragen en hulp aanbieden. Ook kunt u samen met bekenden zorgen voor een digitaal hulpnetwerk rondom degene waar u voor zorgt. Op wehelpen.nl vindt u hulpvragen en mensen die hulp aanbieden. Deze digitale service is gratis en voor iedereen. De hulpvragen die u op We helpen kunt zetten hebben het karakter van een vriendendienst. Hele complexe hulpvragen die veel persoonlijke zorg vragen kunt u hier niet plaatsen. Maar terwijl u intensief zorgt voor een ander, kunt u op We Helpen natuurlijk wel hulp vragen voor de minder ingewikkelde, eenmalige klussen waar u zelf niet uitkomt. Zoals de tuin onkruid vrij maken, de bovenramen zemen, iemand die een dagje op de hond past of hulp bij het uitruimen van de schuur.

WeHelpen is een coöperatie met leden. Om de vraag en aanbod van hulp plaatselijk beter te organiseren is de Gemeente Katwijk lid geworden van We Helpen. Hierdoor kunnen inwoners van de gemeente Katwijk straks gebruik maken van een eigen plaatselijk platform van vraag en aanbod op We Helpen.  De Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg en Rabobank Katwijk hebben een financiële bijdrage geschonken om dit mogelijk te maken. Tijdens het lustrum van Lions op 19 juni 2015 zal de plaatselijke toepassing van We Helpen gelanceerd worden. U kunt nu alvast een account aanmaken op het landelijke platform van We Helpen, en uw hulpvraag uitzetten. Vanaf 19 juni zal er in de plaatselijke media aandacht zijn voor We Helpen en zullen de hulpvragen op We Helpen in de belangstelling staan. Kijk gerust rond op www.wehelpen.nl/gemeentekatwijk en plaats uw hulpvraag. Als u hier vragen over heeft kunt u bellen naar het Steunpunt Mantelzorg van maandag tot en met donderdag en vragen naar Asli Filiz of mailen Aslifiliz@welzijnskwartier.nl

Leerlingen van het Andreas College zetten mantelzorgers in de Gemeente Katwijk in het zonnetje!

 

persbericht dinsdag 18 nobember 2014

 

 

 

In de maand oktober organiseerde het Steunpunt Mantelzorg KRV, onderdeel van het Welzijnskwartier, in samenwerking met het Andreas College, locatie Rijnmond, een actie om mantelzorgers te waarderen.

 

Inwoners van de Gemeente Katwijk konden mantelzorgers aanmelden die nog niet geregistreerd stonden bij het Steunpunt.

 

Op dinsdag 11 en woensdag 12 november brachten de leerlingen op de fiets deze appeltaarten rond die zij zelf hadden gebakken. In de Gemeente Katwijk zijn er momenteel  ongeveer 550 mantelzorgers in beeld bij het Steunpunt Mantelzorg KRV. De gemeente Katwijk is trots op alle inzet van deze mensen en wil haar waardering hierdoor tonen.

 

Mantelzorgconsulente Annabel Gerritsen’’ Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. Niet alleen voor degene die hun zorg en aandacht ontvangen, maar ook voor de sociale verbondenheid in de gemeente. Mantelzorg bieden is voor veel mensen zo vanzelfsprekend, dat ze er nauwelijks bij stilstaan. Daarom vinden wij het belangrijk om dat wel te doen!’ De inzet van mantelzorgers draagt in belangrijke mate bij tot het langer zelfstandig wonen van mensen met een hulpvraag. Mooi om te zien dat de leerlingen van het Andreas College hier een steentje aan willen bijdragen’’.

 

Wilt u als mantelzorger ook bijeenkomsten bijwonen van het Steunpunt? Of wilt u langskomen voor een persoonlijk gesprek?  Laat u dan registreren als mantelzorger. Op dinsdag, woensdag en donderdag zijn wij telefonisch te bereiken van 9.00-14.00 uur via tel.nr.: 071-7600311. Meer informatie vindt u op www.mantelzorgsteunpunt.nl of per mail via info@mantelzorgsteunpunt.nl.

 

Warme Mantel 21 mei j.l. zeer geslaagd.

 

 

Warme Mantel van het Steunpunt Mantelzorg KRV was geslaagd!

 

Afgelopen woensdag 21 mei  organiseerde het Steunpunt Mantelzorg KRV een gezellige contactmiddag, genaamd de Warme Mantel,  voor mantelzorgers in de Voorhof te Rijnsburg.

 

Het doel van deze middag was om in contact te komen met andere mantelzorgers die langdurig zorgen voor een familielid, vriend of buur.

 

Bij binnenkomst werd er koffie of thee met wat lekkers geserveerd en heten mantelzorgconsulente  Annabel Gerritsen de aanwezigen mantelzorgers  van harte welkom. Hierna gingen wij aan de slag met twee groepen. De eerste groep ging onder begeleiding van Lies van Beelen aan de slag om een kaart te maken. Zij konden kiezen uit allerlei kaarten voor bijzondere gelegenheden. De volgende groep  werd onder begeleiding van Sandra Bolten,  stapsgewijs opgemaakt en konden hierna zelf aan de slag. De mantelzorgers gaven aan zeer te hebben genoten van deze ontspannen middag en gingen tot in de puntjes verzorgd en met een mooi kaart weer naar huis. Wilt u ook soortelijke bijeenkomsten bijwonen van het Steunpunt Mantelzorg KRV meld u zich bij ons aan. Wij  sturen u dan een informatiepakket toe.

 

Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9.00 en 14.00 uur contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg via telefoonnummer (071) 7600311 en/of e-mailadres info@mantelzorgsteunpunt.nl. Kijk ook eens op www.mantelzorgsteunpunt.nl

 

Optreden Rotterdamse Toos

fotograaf Jantiene Gerritsen

 

 

Dag van de mantelzorg 2015 in KRV een groot succes!

 

Op zaterdag 8 november j.l. organiseerde het Steunpunt Mantelzorg KRV, onderdeel van Welzijnskwartier alweer de derde dag van de mantelzorg met als thema ’Allemaal verhalen’.

 

130 mantelzorgers uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg kwamen die middag naar de Voorhof in Rijnsburg voor een verwendag. Zij werden ontvangen op de rode loper met een welkomstdrankje, waarna zij een plekje met goed uitzicht op het podium konden uitzoeken. Mantelzorgconsulente Annabel Gerritsen heette iedereen hartelijk welkom en sprak in haar welkomstwoord over de invoering van het nieuwe zorgstelsel per 1 januari 2015 en de belangrijke rol die mantelzorgers daarin hebben. Wethouder G. Mostert van de Gemeente Katwijk en Arienne Koöter, directeur van particulieren Rabobank Leiden-Katwijk (o.a sponsor van deze verwendag voor mantelzorgers) namen het stokje over van Annabel.  Zij spraken beiden hun waardering uit voor de zorg die mantelzorgers elke dag weer bieden. Wethouder Mostert gaf aan dat de Gemeente Katwijk momenteel zoekt naar manieren om in de nabije toekomst mantelzorgers goed te blijven ondersteunen. Arienne vertelde over haar persoonlijke ervaringen met mantelzorg, en waarom de Rabobank graag deze middag steunt.

 

Alle mantelzorgers konden deelnemen aan  een goed verzorgd lunchbuffet en er was tevens tijd om gezellig aan tafel ervaringen uit te wisselen of nieuwe contacten te maken: “Dit is echt wat ik even nodig had’, gaf een aanwezige mantelzorgster aan. Die, ondanks dat ze haar zorgtaken vanzelfsprekend acht, het fijn vindt dat er op deze manier eens aandacht aan haar wordt besteed.

 

Na de lunch was het tijd voor Cabaret in de vorm van een optreden van Rotterdamse Toos die tot grote hilariteit van de mantelzorgers op humoristische wijze vertelde over de zorg voor haar moeder en haar man. Daarna was het de beurt aan Miep van der Woude, verpleeghuis pastor en mantelzorger van haar broer Leo. Zij vertelde boeiend en oprecht over haar band met haar broer.  Hoe zij als vanzelf zijn mantelzorger werd en hoe de zorg voor Leo met haar eigen leven verweven is geraakt. Tussendoor was het nog tijd voor thee met iets lekkers.

 

Aan het einde van de middag, onder het genot van een drankje, verzorgde Corine Hoek een rad van fortuin, waarna ruim 25 mantelzorgers met een mooie prijs werden verrast. Tot slot kregen alle aanwezige mantelzorgers nog een prachtig boeket bloemen aangeboden van Heemskerk Flowers te Rijnsburg.

 

Wilt u volgend jaar ook deelnemen aan deze middag of  bijeenkomsten bijwonen die wij organiseren? Schrijft u zich dan nu bij ons in! Op dinsdag, woensdag en donderdag zijn wij telefonisch te bereiken van 9.00-14.00 uur via telnr. 071-7600311. Meer info op onze website www.mantelzorgsteunpunt.nl

 

 

 

 

Steunpunt Mantelzorg met volledige pagina in de Katwijksche post van 7 november 2013

Katwijkse mantelzorger werkt mee aan interview in weekblad Margriet okt 2013

 

 

Op de mantelzorgavonden kreeg ik veel tips van anderen. Ik sta er voor mijn gevoel nu minder alleen voor.

Henk's vrouw heeft de ziekte van Parkinson

Op de mantelzorgavonden kreeg ik veel tips van anderen. Ik sta er voor mijn gevoel nu minder alleen voor.

Henk's vrouw heeft de ziekte van Parkinson