Hulp bij thuis zorgen

Overbelasting van mantelzorgers

Bij verzorging van zieken thuis heeft vaak ook de mantelzorger (partner, familielid of vriend(in)) ondersteuning nodig om de zorg langdurig vol te kunnen houden. Vervangende mantelzorg, oftewel 'respijtzorg' of is dan noodzakelijk om overbelasting te  voorkomen. Juist ook aan ernstig zieken wordt respijtzorg geboden.

 

 

Vijf soorten respijtzorg

Wat is respijtzorg?

 

Respijtzorg wordt geboden op verschillende manieren:

 

Voor meer informatie, handige websites en adressen: www.respijtwijzer.nl

 

Waar kunt u bij het zorgloket voor terecht?

Zorgloket

Heeft u een vraag over zorg of welzijn, Wmo-/zorgvoorzieningen of over werk, inkomen of bijzondere bijstand? Dan kunt u terecht bij het Zorgloket.

De medewerkers van het Zorgloket informeren, adviseren, denken met u mee, helpen u verder of verwijzen u door naar de juiste instantie. Het Zorgloket is er voor alle inwoners van de gemeente.

Wmo-consulent

De Wmo-consulenten van het Zorgloket:

 • geven u advies;
 • helpen u bij het vinden van oplossingen en;
 • bemiddelen bij het leggen van contacten met instellingen.

In de praktijk betekent dit meestal dat 1 van de consulenten een afspraak met u maakt. Bij u thuis wordt gekeken aan welke ondersteuning u behoefte heeft. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

 • begeleiding bij hulp in de huishouding;
 • een aanpassing in de woning of;
 • vervoer;
 • begeleiding en dagbesteding.

Samen bespreekt u wat dat betekent voor uw situatie. Samen bekijkt u of u dit zelf kunt oplossen of regelen. Als dit niet lukt, kunt u misschien in uw directe omgeving om hulp vragen. Bijvoorbeeld bij familie, buren, vrienden, kennissen, mantelzorgers of vrijwilligers. De wet gaat er namelijk van uit dat mensen zelf oplossingen bedenken. Kunt u zelf niet voor een oplossing zorgen, dan kan de gemeente deze hulp voor u regelen. De Wmo-consulent vertelt u hier meer over.

Eigen bijdrage

Voor vrijwel de meeste voorzieningen zoals een traplift en een scootmobiel geldt een eigen bijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van uw inkomen, uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden. Voor rolstoelen en voorzieningen voor kinderen geldt geen eigen bijdrage. De Wmo-consulent vertelt u hier meer over.

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden is een 'algemene voorziening' geworden. Dit houdt in dat hulp bij het huishouden voor iedereen beschikbaar is, zonder dat daar eerst een uitgebreide beoordeling door de gemeente voor nodig is. U bepaalt zelf hoeveel uren hulp u nodig heeft en betaalt deze hulp ook zelf. Kunt u dit niet betalen omdat u een laag inkomen heeft of weinig vermogen? Dan kunt u bij de gemeente financiële ondersteuning aanvragen. Dit doet u door het meldingsformulier in te vullen. De gemeente gaat dan uw financiële situatie onderzoeken én de medische noodzaak voor hulp bij het huishouden.

Stel: u woont in een eengezinswoning. U merkt dat lopen moeilijker gaat. Traplopen gaat u steeds slechter af. Op termijn is er geen verbetering van uw gezondheid te verwachten. U wilt graag zelfstandig blijven wonen. Dan kunt u alvast gaan sparen voor een traplift. Of vroegtijdig uitkijken naar een gelijkvloerse woning. Stel: u woont gelijkvloers. U durft niet meer te douchen omdat u moeite heeft met de hoge drempel bij het instappen. Dan is het mogelijk om de drempel te (laten) verwijderen. Zodat u zelfstandig kunt blijven wonen.

Contact met het Zorgloket

Koningin Julianalaan 3
2224 EW Katwijk ZH 
Telefoon: (071) 406 50 00 (op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur) 
E-mail: contactformulier

Openingstijden Zorgloket

U kunt langskomen zonder afspraak op:

 • maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 12.00 uur

U kunt ook een afspraak maken op maandag- en donderdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur. Of op donderdagavond tussen 17.00 en 20.00 uur.

Let op! Wij adviseren u om eerst te bellen met het Zorgloket. Zij kunnen samen met u beoordelen of het nodig is om op afspraak langs te komen of dat uw vraag telefonisch kan worden beantwoord. U kunt het Zorgloket bereiken op:

 • telefoonnummer: (071) 406 50 00

   

 

 

Ontvang de NieuwsbriefTeam Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning zet Katwijkse mantelzorgers in het zonnetje

15-11-2017 Persbericht 15 november 2017 Op zaterdag 11 november werden de Katwijkse mantelzorgers tijdens de Dag van de mantel... >>

Komt u langs op ons pop up spreekuur?

2-11-2017 koffie, koffie, lekker bakje koffie! Aanstaande zaterdag 4 november schenken wij koffie samen met Welzijnskwartier ma... >>

Inspiratiebijeenkomst Werk en Mantelzog

24-10-2017 Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning organiseert op dinsdag 28 november in Huys te Britten te Katwijk van 8.30 uur t... >>

Dag van de mantelzorg 2017

28-9-2017 Geachte mantelzorger, Hierbij nodigen wij u van harte uit om op zaterdag 11 november a.s. aanwezig te zijn op de dag... >>