Jonge mantelzorgers

Jonge Helden

 

 

 

 

Ben jij een jonge held? Doe hier de test

 

Een jonge held is iemand  die voor een familielid zorgt. Er kan in de familie of het gezin sprake zijn van een ziekte, lichamelijke/verstandelijke beperking, een psychische stoornis of een familielid met een verslaving. Eén op de vier jongeren krijgt te maken met een zieke familielid die langdurige zorg nodig heeft. Iemand kan dus al een jonge held zijn als hij of zij minimaal drie maanden zorg verleend aan een zieke familielid, zoals bijvoorbeeld een ouder, broer, zus, oma of opa.

 

Een jonge held wordt ook wel een jonge mantelzorger genoemd. Een jonge held kan bijvoorbeeld een zieke oma hebben waarvoor hij of zij boodschappen haalt of broertjes of zusjes die  hij uit school moet ophalen omdat mama of papa langdurig ziek is. Het kan ook om kleine taken gaan die de jongeren uitvoeren om hun familie te helpen. Er zijn ook jongeren die dagelijks of wekelijks voor een familielid moeten zorgen. Denk maar aan het koken voor het gezin, het huis schoonmaken of voor hun kleine broertjes en zusjes zorgen.

 

 

 

 

Informatie voor jongeren

====================

 


Je kan al een jonge held zijn zonder het zelf door te hebben. Jonge helden hebben vaak veel taken, waardoor zij veel verantwoordelijkheid hebben en dat kan soms lastig zijn. Wij spreken van een jonge held als hij of zij drie maanden of langer zorgtaken uitvoert. Jongeren moeten dan afspraken en leuke activiteiten afzeggen, hebben geen tijd om huiswerk te maken of komen vaak te laat  (op school of op werk). Het gedrag van de jongeren kan veranderen. Een jonge held wordt vaak eerder volwassen dan zijn leeftijdsgenoten. 

 

Gaat bovenstaande voor jou op en heb je zorgtaken binnen de familie?
Dan ben jij dus ook een jonge held en willen we je graag leren kennen! 

 

De gemeente Katwijk is trots op onze jonge helden en wil ze graag verder helpen. Daarom heeft Welzijnskwartier het project ‘Jonge Helden’ opgezet.

 

Je kan bij ons:
-Je verhaal kwijt
-Ondersteuning krijgen
-Lotgenoten ontmoeten
-Even bijkomen van de drukte

 

Laat ons weten dat je er bent!

 

Zoek contact met jongerenwerker Nadine de Koning via app, bellen of mailen: 06-13424207 nadinedekoning@welzijnskwartier.nl

 

Of volg ons op Facebook

 

 

 

 

 

 

Informatie voor de professional

=========================

 

Jonge helden zijn een verborgen doelgroep. Zij willen anderen niet lastig vallen met hun zorgen en soms is er ook sprake van schaamte. Als een jongere een lange tijd een familielid helpt en zorg verleend, kunnen er verschillende negatieve gevolgen zijn. Deze jongeren kunnen verschillende lichamelijke of emotionele klachten krijgen, zoals stress en oververmoeidheid. De jongeren zijn zo druk bezig om voor anderen te zorgen, dat zij vergeten om kind te zijn. Hierdoor kunnen ze opgroei- en opvoedproblemen krijgen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor hun toekomst.

 

Als  jonge helden niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, komen ze vaak op latere leeftijd eerder bij de GGZ terecht dan andere jonge helden die wel de ondersteuning hebben gekregen. Het is dus belangrijk dat de doelgroep jonge mantelzorgers wordt erkend en herkend en dat er contact wordt gezocht om ervoor te zorgen dat het leven van deze jongeren een stuk makkelijker wordt. Kortom het is lastig om jonge mantelzorgers te herkennen, maar zij verdienen wel de erkenning. Het is namelijk vaak een zware belasting voor jonge mantelzorgers om deze verantwoordelijkheden ten opzichte van hun familie te hebben en ze kunnen alle steun hierbij gebruiken.

 

Welzijnskwartier biedt:


-Signaleringskaarten voor onderwijs en andere instellingen die met jongeren werken
-Informatieve en interactieve voorlichting in klassen en voor andere groepen

 

-Deskundigheidsbevordering
-Ondersteuning voor jonge helden en professionals

 

Wilt u als professional, of namens uw organisatie, meer informatie hebben over het project Jonge Helden en het (gratis) aanbod vanuit Welzijnskwartier?

Neem dan contact op met jongerenwerker Welzijnskwartier Nadine de Koning:
Telefoon: 06-13424207
E-mail: nadinedekoning@welzijnskwartier.nl

Lees alles op website van Kattuk.nl

We hopen snel iets van u te horen!

 

 

 

=======================================================

 

Geef je als jonge mantelzorger  op voor de gratis Rots en Water training!!!

 

We kennen ze allemaal wel. Kinderen die niet lekker in hun vel zitten, onzeker en faalangstig zijn en een laag zelfbeeld hebben. Kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Voor deze kinderen biedt Welzijnskwartier een weerbaarheidstraining aan: Rots @Water.

 

Tijdens deze training wordt gewerkt aan zelfbewustzijn, zelfbeheersing, communicatie en grenzen (die van zichzelf maar ook die van anderen). Het is een actieve training en is dus ook zeer geschikt voor jongeren die niet graag praten maar liever bezig zijn.

De training is geschikt voor jongeren vanaf 9 jaar tot 20 jaar en er zijn geen kosten aan verbonden. Jullie gaan met elkaar in gesprek over wat we voor elkaar kunnen betekenen.

 

Wilt u jongeren aanmelden of heeft u vragen? Mail dan naar Nadine de Koning, jongerenwerker bij Welzijnskwartier, tevens ook de trainer van Rots en Water: nadinedekoning@welzijnskwartier.nl tel.:0613424207.

 

Klik hier voor de folder

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Ook het Centrum van Jeugd en gezin kan je verder helpen.

 

Ga hier naar hun website voor meer informatie

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Handige sites!

 

  

Neem ook eens een kijkje op onderstaande sites om te chatten met andere jonge mantelzorgers en ervaringen uit te wisselen. Of om meer informatie te vinden over het ziektebeeld van degene voor wie jij zorgt.

 

Jong zorgen

Daar vind je allerlei handige websites, boeken- en
filmtips.

Adamas inloophuis

een veilig huis voor kinderen en jongeren die met kanker te maken hebben (gehad)

Brusjes groepn

Heeft je broer of zus een ziekte en/of een handicap, dan is het interessant voor jou om hier eens te gaan kijken.

Grip op je dip

Steunpunt voor partners, familie en vrienden van verslaafden.

Coke van jou

Steunpunt voor partners, familie en vrienden van verslaafden.

sites over diverse aandoeningen:

Voor jongeren die een ouder met een alcohol probleem hebben

Voor jongeren met een broer of zus met een chronische ziekte, beperking, psychisch probleem of verslaving

 

Wesites over aandoeningen:

 

Kopstoring

Site voor jongeren van ouders met een psychishe of

verslavingsproblemen

Survival kid

Een broer met ADHD? Een moeder met borderline? Een vader met een alcoholprobleem? Een zus met een eetstoornis...? Website voor jongeren tussen de 12 en 24 jaar met een gezinslid met psychische problemen of een verslaving. 
Brainkids

Website met veel informatie en tips specifiek voor jongeren die zelf niet-aangeboren herstenletsel (NAH) hebben of die in hun omgeving iemand hebben die die niet-aangeboren hersenletsel heeft.

MS kids web

Deze interactieve site is er speciaal voor kinderen die een ouder met Multiple Sclerose (MS) hebben.
Labyrinth in perspectief

Als  je een ouder met psychische problemen hebt.

Kankerspoken

Als een van je ouders kanker heeft, dan kun je hier terecht. Misschien wil je weten wat het is en wat er aan gedaan kan worden of voel je je rot en wil je weten of dat altijd zo is.

De Nederlandse CVA vereniging

Als je vader of moeder een beroerte heeft gehad.

www.113online.nl

Via internet en telefoon contactmogelijkheden biedt voor suicidale mensen, hun naasten, betrokkenen en nabestaanden.

:

===========================================

Voor professionals:

 

 

  • Mezzo heeft een folder ontwikkeld die speciaal voor jonge mantelzorgers zijn bestemd. Verspreid deze folders op scholen en andere plaatsen waar jonge mantelzorgers komen. Er is een folder voor kinderen op het voortgezet onderwijs.

 

 

Ontvang de NieuwsbriefTeam Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning zet Katwijkse mantelzorgers in het zonnetje

15-11-2017 Persbericht 15 november 2017 Op zaterdag 11 november werden de Katwijkse mantelzorgers tijdens de Dag van de mantel... >>

Komt u langs op ons pop up spreekuur?

2-11-2017 koffie, koffie, lekker bakje koffie! Aanstaande zaterdag 4 november schenken wij koffie samen met Welzijnskwartier ma... >>

Inspiratiebijeenkomst Werk en Mantelzog

24-10-2017 Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning organiseert op dinsdag 28 november in Huys te Britten te Katwijk van 8.30 uur t... >>

Dag van de mantelzorg 2017

28-9-2017 Geachte mantelzorger, Hierbij nodigen wij u van harte uit om op zaterdag 11 november a.s. aanwezig te zijn op de dag... >>